Barbecueën en de barbecue aansteken: Een fluitje van een cent met deze ultieme gids!

De zon schijnt, de vogels fluiten en de geur van vers gegrild vlees vult de lucht… Ah, de geneugten van een barbecue! Maar voor veel vrouwen kan de gedachte aan het aansteken van de barbecue een bron van stress zijn. Houtskool die niet wil branden, rookpluimen in je gezicht en een barbecue die te heet of te koud is, zijn herkenbare frustraties. Natuurlijk besteed je dat soort klusjes het liefst uit aan manlief, het is ook echt een ‘mannending’. Maar als die niet voorhanden is dan zul je toch zelf het avontuur aan moeten gaan. Geen zorgen dames, want met deze ultieme gids voor vrouwen wordt barbecueën voortaan een fluitje van een cent!

De ultieme BBQ-gids: Van aansteken tot grillen

We nemen je in deze gids stap voor stap mee door het proces, van het voorbereiden van de barbecue tot het grillen van de perfecte hamburger. En ja, we onthullen ook alvast de geheime tip om het rooster alvast in te vetten voordat je het op de brandende barbecue legt. Zo voorkom je plakken en maak je het schoonmaken een stuk eenvoudiger.

Waarom barbecueën met deze gids een succes wordt:

 • Geen stress meer: Met onze duidelijke stappenplannen en handige tips lukt het zelfs de grootste barbecue-beginner.
 • Snel en eenvoudig: Weet je binnen no-time de barbecue aan te steken en klaar te maken voor het grillen.
 • Perfecte resultaten: Leer alles over de juiste temperatuur, grilltechnieken en hoe je de lekkerste gerechten op de barbecue bereidt.
 • Gezellig samenzijn: Geniet van een heerlijke barbecue met vrienden en familie, zonder zorgen of gedoe.

Klaar om te beginnen? Duik dan snel verder in onze gids en ontdek alles wat je moet weten om een barbecue-expert te worden!

BBQ/barbecue aansteken: makkelijk en snel, met en zonder aanmaakblokjes

Stap 1: De juiste voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt voordat je begint met het aansteken van de barbecue.

Benodigdheden:

 • Barbecue: Kies een barbecue die past bij jouw behoeften en budget. Denk hierbij aan de grootte, het type brandstof (houtskool, gas of elektrisch) en extra functies zoals een rooksysteem of zijtafeltje.
 • Houtskool of briketten: Kies houtskool of briketten van goede kwaliteit. Houtskool geeft een rokerige smaak, terwijl briketten langer branden en minder as produceren.
 • Aanmaakblokjes of starter: Aanmaakblokjes helpen de houtskool of briketten sneller aan te steken. Een starter is een handig alternatief, waarmee je de briketten zonder aanmaakblokjes kunt aansteken.
 • Lange lucifers of aansteker: Zorg dat je lange lucifers of een aansteker bij de hand hebt om de aanmaakblokjes of starter aan te steken.
 • Snelstartkolen (optioneel): Snelstartkolen zijn kleine houtskoolblokjes die extra heet branden en ideaal zijn om de barbecue snel op temperatuur te brengen.
 • Tang: Een tang is onmisbaar om het rooster te verplaatsen, vlees te keren en hete kolen te verplaatsen.
 • Olie: Olie is belangrijk om het rooster in te vetten en plakken te voorkomen. Gebruik hittebestendige olie, zoals zonnebloemolie of arachideolie.
 • Aluminiumfolie: Aluminiumfolie is handig om de barbecue schoon te maken en om voedsel te verpakken.
 • Barbecuegerei: Zorg voor het juiste barbecuegerei, zoals een grillspatel, grilltang en vleesthermometer.
 • Schoonmaakmiddelen: Maak de barbecue na gebruik schoon met een borstel en schoonmaakmiddel.

Locatie:

Kies een geschikte locatie voor de barbecue, met voldoende ruimte en ventilatie. Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat en op een veilige afstand van brandbare materialen staat. Plaats de barbecue nooit onder een afdak of in de buurt van bomen of struiken.

Schoonmaken:

Maak de barbecue schoon voordat je hem gaat gebruiken. Verwijder eventuele resten van vorige barbecuesessies en controleer de roosters op vuil en vet. Maak de roosters schoon met een borstel voor metaal. De volgende keer maak je hem natuurlijk ná het BBQ-en schoon.

Invetten:

Vet het rooster alvast in met olie om plakken te voorkomen. Dit doe je door een keukenpapiertje in olie te dopen en het over het rooster te wrijven. Een speciaal kwastje kan natuurlijk ook. Zo glijdt het vlees straks soepel over de roosters, bakt het minder aan en hoef je na afloop minder te schrobben.

Stap 2: Het aansteken van de barbecue

Nu komt het leukste gedeelte: het aansteken van de barbecue! Volg deze stappen en binnen no-time is je barbecue klaar om te grillen.

Dit heb je nodig:

 • Houtskool of briketten
 • Aanmaakblokjes of starter
 • Lange lucifers of aansteker
 • Snelstartkolen (optioneel)

Stappenplan BBQ aansteken:

 1. Vul de barbecue: Vul de barbecue met houtskool of briketten. Maak in het midden een kuiltje met je hand.
 2. Plaats de aanmaakblokjes: Plaats de aanmaakblokjes in het kuiltje.
 3. Steek de aanmaakblokjes aan: Steek de aanmaakblokjes aan met lange lucifers of een aansteker.
 4. Voeg snelstartkolen toe (optioneel): Strooi de snelstartkolen over de brandende aanmaakblokjes. Snelstartkolen branden extra heet en brengen de barbecue sneller op temperatuur.
 5. Wacht tot de kolen gloeien: Wacht tot de houtskool of briketten witgrijs zijn bedekt met as. Dit kan 15 tot 20 minuten duren. De kolen gloeien nu en zijn klaar om te gebruiken.

Zo gaat het aansteken nog makkelijker:

 • Gebruik geduld: Laat de barbecue rustig op temperatuur komen. Te snel grillen kan leiden tot verbrande gerechten.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid houtskool of briketten: Te weinig kan leiden tot een te lage temperatuur, te veel kan zorgen voor oververhitting.
 • Voeg extra houtskool of briketten toe tijdens het barbecueën als nodig.
 • Controleer de temperatuur van de barbecue met een thermometer. De ideale temperatuur voor grillen is 180-200°C.

Stap 3: De barbecue op temperatuur brengen

Zodra de kolen gloeien, is het tijd om de barbecue op temperatuur te brengen.

Stappenplan:

 1. Verdeel de kolen: Verdeel de houtskool of briketten gelijkmatig over de barbecue.
 2. Plaats de deksel: Plaats de deksel op de barbecue.
 3. Wacht tot de juiste temperatuur: Wacht tot de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt. Dit kan 10 tot 15 minuten duren.

Dit kan ook helpen:

 • Laat de deksel tijdens het opwarmen gesloten. Zo bereikt de barbecue sneller de juiste temperatuur.
 • Controleer de temperatuur regelmatig met een thermometer.
 • Pas de hoeveelheid ventilatie aan om de temperatuur te regelen. Open de ventilatiegaten om de temperatuur te verhogen, sluit ze om de temperatuur te verlagen.

Stap 4: Klaar voor het grillen!

Nu komt het allerleukste deel. Want zodra de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt, is hij klaar voor het grillen zelf.

Stappenplan:

 1. Olie de roosters in: Olie de grillroosters licht in om plakken te voorkomen.
 2. Plaats de grillroosters: Plaats de grillroosters op de barbecue.
 3. Leg de gerechten op de grill: Leg de gerechten die je wilt grillen op de grillroosters.
 4. Sluit het deksel: Sluit het deksel van de barbecue (deels) om de warmte vast te houden. Sommige deksels kun je ook als windscherm gebruiken.
 5. Grill de gerechten goed gaar: Grill de gerechten tot de gewenste gaarheid. Draai de gerechten halverwege de grilltijd om ze gelijkmatig te garen.

Om het helemaal perfect te doen:

 • Gebruik een grillthermometer om de gaarheid van het vlees te controleren.
 • Laat het vlees na het grillen 5 tot 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Zo worden de sappen optimaal verdeeld.
 • Experimenteer met verschillende grilltechnieken, zoals direct grillen, indirect grillen en roken.
 • Plaats het rooster pas als de aanmaakblokjes echt zijn opgebrand. Dit om te voorkomen dat de giftige gassen daarvan met het rooster in contact komen.

Stap 5: Geniet van je barbecue!

Het is tijd om te genieten van de heerlijke gerechten die je op de barbecue hebt bereid! Vergeet niet om je barbecue na gebruik schoon te maken, zodat hij de volgende keer weer klaar voor gebruik is.

Nog wat tips:

 • Laat de barbecue volledig afkoelen voordat je hem schoonmaakt.
 • Verwijder de as en resten van voedsel met een borstel voor metaal.
 • Maak de roosters schoon met een borstel en schoonmaakmiddel.
 • Reinig de buitenkant van de barbecue met een vochtige doek.

Zo word ook jij een barbecue-expert

Laat je niet ontmoedigen als barbecueën je in het begin wat spannend lijkt. Met deze ultieme gids voor vrouwen ben je binnen no-time een barbecue-expert! Vergeet niet om te oefenen en te experimenteren met verschillende gerechten en grilltechnieken. Zo word je steeds beter in het barbecueën en geniet je van heerlijke, zelfgemaakte gerechten die perfect van de barbecue komen.

Wat extra tips:

 • Investeer in een goede barbecue: Een kwaliteitsbarbecue maakt het barbecueën een stuk leuker en eenvoudiger.
 • Volg online barbecue-cursussen: Er zijn tal van online cursussen beschikbaar waar je alles leert over barbecueën, van het aansteken van de barbecue tot het grillen van de perfecte steaks.
 • Koop een barbecueboek: Er zijn tal van barbecueboeken op de markt met recepten en tips voor het barbecueën.
 • Word lid van een online barbecue-community: Er zijn online communities waar je kunt praten met andere barbecue-liefhebbers, tips kunt uitwisselen en inspiratie kunt opdoen.
 • Gaat het hem toch niet worden met een houtskool-BBQ: er zijn ook elektrische barbecues en gasbarbecues die je gewoon bij bol.com kunt bestellen. Denk bij een gasbarbecue ook trouwens aan de gasfles, drukregelaar en gasslang. Zorg dat je voor een elektrische BBQ ook een goed verlengsnoer met voldoende capaciteit hebt, en dan je het tijdens gebruik volledig uitrolt.

Met deze extra tips ben je helemaal klaar om de sterren van de hemel te barbecueën!

Plaats een reactie

Ander nieuws

Ultima Multipath

Ultima Multipath e-bike: innovatie en stijl voor de moderne vrouw

De perfecte balans tussen stijl en functionaliteit: de Ultima Multipath e-bike biedt een ongekende fietservaring voor vrouwen die op zoek zijn naar een mix van comfort, prestaties en elegantie. In dit artikel ontdek je de baanbrekende technologie, unieke designelementen en prestaties van deze veelzijdige e-bike, en wat experts en consumenten ervan vinden.
Stelton Pilastro serie Art-Deco glaswerk

Pilastro: geraffineerde elegantie voor de thuisbar

De Pilastro-serie, bekend en geliefd vanwege zijn eenvoudige en prachtige glasproducten, is een graag geziene gast in menig interieur. Van karaffen en wijnkoelers tot glazen en schalen, Pilastro biedt een uitgebreid assortiment voor de liefhebbers van stijlvolle glaswaren.
Het verhaal van de Paashaas (in chocolade, met paaseitjes

De Paashaas: het geheime leven van een chocoladeheld

Vandaag onthullen we het verhaal van de meest mysterieuze en springende superheld die de wereld ooit heeft gekend: de Paashaas! Terwijl hij ieder jaar miljoenen kinderharten vult met vreugde en chocolade, blijft zijn ware identiteit verborgen. Laten we samen op een ontdekkingsreis gaan door de wondere wereld van deze langorige legende.